Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Поканиха каменоделци за майсторска надпревара на Етъра

Майсторска надпревара помежду каменоделци ще се проведе за пръв път на територията на етнографския музей на открито Етъра по време на превърналия се вече в традиция есенен панаир на занаятите. Това съобщи главният етнограф на уникалния културен институт Ваня Донева.

Състезанието , при което участниците ще представят по една предварително направена творба и ще изработят още една, за която ще научат в последния момент ще започне на 5 септември и ще продължи 4 денонощия.

Сред поканените за участие са трима ученици от единственото у нас училище по каменоделство в село Кунино, други техни 8 възрастни колеги ще защитават пред очите на публиката майсторските си свидетелства и ще се борят за голямата награда „Сребърна хлопка“.

Преди да бъде даден стартът на надпреварата ще бъде открита изложба с произведения на зографката от Троян Стела Василева, победителка в надпреварата за изписването на икони от миналата година. В нея участваха осем зографи от Русия, Украйна, Румъния, Албания и България.

В тазгодишното 16-то издание на панаира се очаква да пристигнат 16 майстори от осем страни в Европа, Азия и Африка, които ще представят своите работи и ще демонстрират пред гостите различни техники.

Панаирът е под патронажа на председателя на Народното събрание и се провежда със съдействието на министерството на културата и община Габрово в дните от 6 до 9 септември .

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари